Orice înființare la Registrul Comerțului, indiferent de forma de organizare aleasă, începe cu rezervarea firmei.
Firma este numele sau denumirea sub care profesioniștii își desfășoară activitatea. Cu siguranță ai observat că în limbajul comun, noțiunea de firmă este considerată sinonimă cu cea de societate, deși în realitate sunt diferite. Cu toții am folosit cel puțin o dată sintagma înființare firmă, însă exprimarea este nefericită. După cum spuneam, firma este numele sau denumirea, iar societatea reprezintă persoana juridică, întreprinderea care prestează servicii sau vinde bunuri. Practic, firma este o componentă a societății.
În cazul P.F.A. sau a I.I., opțiunile sunt limitate. Denumirea se formează din numele complet al persoanei fizice autorizate sau al titularului întreprinderii, la care se pot adăuga inițialele prenumelor părinților, iar la final, obligatoriu, terminația P.F.A. sau I.I. Pentru societăți, libertatea în alegerea denumirii este aproape nemărginită, cu câteva excepții pe care le vei descoperi mai jos. Tocmai aceste opțiuni, virtual nelimitate, pot face dificilă alegerea unui nume potrivit pentru afacerea ta.
Cum alegi denumirea societății?
O întrebare la fel de bună ca cea a soțului sau a soției – „Ce nume vom pune copilului?”. Imaginează-ți cum ar fi să îți placă numele Alexandru pentru fiul tău, însă ofițerul de la evidența populației să refuze eliberarea certificatului de naștere, pe motiv că există deja un alt băiat în România, cu numele Alexandru.
Exact situația de mai sus o întâlnim atunci când solicităm rezervarea firmei pentru o societate. Fiecare denumire de pe teritoriul României trebuie să fie unică. Mai mult, dacă varianta dorită de tine este similară cu o denumire deja înregistrată, programul informatic al Registrului Comerțului nu va elibera rezervarea. Motivul? Denumirile similare pot crea confuzii în rândul consumatorilor, cu privire la identitatea comercianților.
Astfel, când alcătuiești lista candidaților pentru trofeul „Denumirea ideală pentru afacerea mea”, asigură-te că ai trecut prin filtrele de mai jos.
- Asociază numele cu activitatea desfășurată
„Spune-mi cum te cheamă, ca să-ți zic cine ești.” De obicei, prima impresie despre un comerciant ți-o formezi din denumirea sa. Consumatorul trebuie să înțeleagă în ce sector activezi. Evită să îl trimiți cu gândul la agricultură, dacă tu vinzi smartphone-uri.
- Caută denumiri simple, cu rezonanță
Nu îți dorești ca numele afacerii să ocupe un rând de pagină A4. Cu siguranță nu ți-ai dori nici să dictezi unui partener de afaceri, la telefon, o asemenea denumire.
Încearcă să te orientezi spre denumiri din maximum 3 cuvinte. Dacă termenii sunt specifici sau deosebiți, dar ușor de înțeles și pronunțat, cresc exponențial șansele ca denumirea să fie reținută de multe persoane.
Asigură servicii sau produse de calitate și poți fi sigur că ai creat un brand de succes.
- Evită anumite cuvinte sau nume
Legea interzice folosirea termenilor precum academie, științific, universitate, școală, iar în cazul altora, ca România, român sau institut, prevede obținerea acordului Secretariatului General al Guvernului.
De asemenea, evită cuvinte ca holding, grup, company, trust, pentru că nu schimbă înțelesul firmei nici dacă le adaugi, nici dacă le elimini. Ar trebui să renunți și la trans, consulting, management, impex, services, termeni folosiți excesiv.
În final, ai în vedere că nu trebuie să folosești nume de persoane, denumiri ale unor branduri notorii, sau mărci înregistrate.
Alege denumirea cu atenție. Fii creativ. Caută inspirația în orice detaliu.
Reține, totuși, că denumirea poate fi modificată oricând, pe parcursul existenței societății, dacă nu mai este reprezentativă pentru afacerea ta sau dacă îți schimbi perspectiva.