În data de 5 iulie 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 102/2020 pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990. Modificările încurajează antreprenoriatul, eliminând din condițiile pe care trebuia să le îndeplinești la înființare, sau ulterior, pentru anumite modificări în cadrul societății.

Eliminarea condiției asociatului unic

A fost abrogat art. 14 din Legea societăților, articol care prevedea posibilitatea de a fi asociat unic într-o singură SRL. Același articol preciza că o societate în care avem un singur asociat, nu poate fi asociat unic într-o altă societate cu răspundere limitată.

În concluzie, acum poți fi asociat unic în oricâte societăți dorești. Dacă în trecut ai cooptat un asociat formal, tocmai pentru că nu puteai fi asociat unic în mai multe societăți cu răspundere limitată, trebuie să știi că puteți realiza transmiterea părților sociale, astfel încât să deții 100% din capitalul social.

Eliminarea acordului vecinilor pentru sediile fără activitate

S-a introdus alin. 6 în cadrul art. 17, cu următorul conținut: „Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate”.

Astfel, dacă la sediul social nu desfășori activități, nu mai este necesar acordul vecinilor direct afectați, nici avizul asociației de proprietari. Prevederea legală este complet logică, pentru că atât timp cât la sediul social nu ai activitate, vecinii nu sunt afectați sub nicio formă. Opinia noastră este că acest alineat ar fi trebuit introdus cu mult timp în urmă, însă ne bucurăm de aplicabilitatea sa începând cu luna aceasta. Mai bine mai târziu, decât niciodată, nu-i așa?

Renunțarea la formalitățile privind nesuprapunerea sediilor

Până la momentul intrării în vigoare a legii modificatoare, art. 17 alin. 4 (acum abrogat) din Legea Societăților prevedea următoarele: „La același sediu vor putea funcționa mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate. Numărul societăților ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare”. De asemenea, chiar dacă imobilul avea 5 încăperi, de la a doua societate care își stabilea sediul în respectivul imobil, trebuia să prezinți la registrul comerțului o declarație de nesuprapunere, în formă autentică (dată în fața notarului).

În prezent, legea îți permite stabilirea sediilor mai multor societăți în același imobil, indiferent de numărul încăperilor și fără o limitare a numărului societăților care pot avea sediul în același imobil.

Incertitudini

A fost modificat alin. 3 al art. 17 din Legea societăților și va avea următorul conținut: „La înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social”.

În trecut, se înregistrau la organul fiscal doar contractele de închiriere încheiate între societatea care își stabilea sediul în respectivul imobil și proprietarul persoană fizică. Scopul era cel al stabilirii impozitului pe care persoana fizică – proprietarul, îl datora ca urmare a încasării chiriei. Ulterior, nu a mai fost necesară această formalitate, persoana fizică având obligația să menționeze, prin declarația unică, toate veniturile pe care le încasa.

Noua prevedere nu distinge exact dacă obligativitatea înregistrării contractului la administrația financiară vizează doar contractele de închiriere, sau și contractele de comodat (împrumutul de folosință cu titlu gratuit). În interpretarea noastră, va fi necesară înregistrarea la ANAF a tuturor contractelor prin care se stabilește sediul într-un imobil.

Dacă anticipăm corect, prevederea va anula în mare parte eforturile de a simplifica procedura la Registrul Comerțului. Așteptăm cu interes normele metodologice de aplicare a modificărilor, prin care vor fi aduse clarificările necesare și te vom informa care va fi noua procedură.