Începând cu data de 5 noiembrie 2020, în scopul simplificării și debirocratizării transferului de părți sociale și depunerii capitalului social, a intrat în vigoare Legea nr. 223/2020.

S-a renunțat la condiția capitalului social minim de 200 lei

Potrivit noilor dispoziții legale, capitalul social minim este de 1 leu și se divide în părți sociale egale. De asemenea, doar pentru SRL, capitalul social nu mai trebuie depus la bancă, indiferent de valoare și prin urmare nici la Registrul Comerțului nu mai trebuie făcută dovada vărsării capitalului social.
Cu toate acestea, ai în vedere că o valoare declarată mare a capitalului social îți poate cauza probleme, chiar dacă nu ești obligat să îl depui efectiv la bancă. Capitalul social reprezintă suma generală cu care răspunzi în fața creditorilor societății, iar dacă acesta este mare, evident și suma pe care creditorii o pot recupera de la societatea ta va fi mai mare.
Fii prudent, stabilește valoarea capitalului social în mod prudent și realist, conform posibilităților societății. Ca regulă generală, capitalul social influențează credibilitatea business-ului tău în fața clienților și partenerilor de afaceri.
Dacă te-ai hotărât să începi o afacere, noi te putem ajuta cu întreg procesul de înființare. Găsești detalii aici.

S-au simplificat formalitățile pentru transmiterea părților sociale unei persoane din afara societății

Înaintea acestei modificări, transmiterea părților sociale către o persoană din afara societății se realiza în două etape și dura aproximativ două luni.
Într-o primă etapă, se depunea decizia sau hotărârea de cesiune la Monitorul Oficial, care ulterior se publica în Monitorul Oficial și începea să curgă un termen de opoziție de 30 zile. În această perioadă, orice persoană interesată se putea opune acestui transfer al părților sociale, din varii motive. Abia după expirarea acestui termen și dacă nu exista vreo opoziție, se putea depune al doilea dosar la Registrul Comerțului, prin care se definitiva transferul părților sociale.
Acum, procedura a fost simplificată, se face într-o singură etapă și se publică în Monitorul Oficial, însă a fost eliminat termenul de opoziție și prin urmare, toată procedura durează 4 zile lucrătoare.
Bineînțeles că ne putem ocupa noi și de această procedură. Găsești detalii la secțiunea cesiune părți sociale.